رابطه ارزشها و ضد ارزشها با انگیزش و رفتار
بر اساس دیدگاه اسلامى، پس از بررسى ارزشها و ضد ارزشهاى انسانى، ماهیت اساسى انسان، ابعاد روحى، نیروهاى مثبت و منفى و توانایىهاى درونى وى این نتیجه به دست مىآید که رفتار آدمى هر لحظه تحت تأثیر نیروهاى مثبت و منفى است و به هر میزان که ارزشهاى انسانى در او تقویت شده باشد و ویژگىهاى انسانِ رشد یافته و کامل اسلامى بر او حاکم باشد و در جهت قرب الهى گام بردارد، به همان میزان نیز انگیزهها و جاذبههاى معنوى در او کارساز خواهد بود و به عکس، به هر اندازه که نیروها و ارزشهاى منفى بر وجود او حاکم باشد، رفتار او توسط انگیزههاى پست شکل مىگیرد.
در حدیثى که شیعه و سنّى روایت کردهاند، این چنین آمده است: از امام صادق علیهالسلام سؤال شد: ملائکه برترند یا بنىآدم؟ حضرت فرمود: حضرت على علیهالسلام فرمود: «اِنَّ اللّهَ عزَّوجلَّ رَکّبَ فِى الملائکةِ عقلاً بلا شهوةٍ، ورَکّبَ فِى البهائِم شهوةً بلا عقلٍ، ورَکّبَ فی بنیآدمَ کلیهما. فَمَن غَلبَ عقلَه شهوتُه فهو خیرٌ مِن الملائکةِ، ومَن غَلبَ شهوتَه عقلَه فهو شرٌّ مِن البهائِم»(57)؛ خداوند عزّ وجل ملائکه را با ترکیبى از عقل محض بدون شهوت و حیوانات را با ترکیبى از شهوت بدون عقل آفرید، ولى در انسان، عقل و شهوت (سرشت فرشته و سرشت حیوان) را با یکدیگر ترکیب کرد. پس هر کس عقلش بر شهوت وى غلبه کند، از فرشتگان برتر است و هر کس شهوتش بر عقلش غلبه نماید، از چارپایان پستتر مىباشد.
این ترکیب انسان ـ به تعبیر حدیث ـ از جنبه فرشتهاى و جنبه حیوانى، قهرا در انسان دو گرایش متضاد به وجود آورده است: گرایش آسمانى و گرایش زمینى. آنگاه خدا به انسان نیروى شناخت و اراده آزاد داده و او را در میان این دو راه مختار کرده است تا یکى را انتخاب کند:(58)
«إنّا هَدیناهُ السَّبیلَ إمّا شاکرا و امّا کفورا» (انسان: 3)؛ به تحقیق، ما راه (حق و باطل) را به انسان نمودیم، حال یا هدایت را مىپذیرد و سپاسگزار مىگردد و یا ناسپاس.
ابعاد سهگانه نیازهاى انسان
گفته مىشود: اصولاً انسان بدون انگیزه دست به هیچ کارى نمىزند. پس هر رفتارى بر اساس انگیزهاى است. از طرف دیگر، هیچ انسانى داراى انگیزهاى نمىشود، مگر بر اساس نیازى که براى او مطرح شده است؛ یعنى انسان براى پاسخگویى به نیازش، داراى انگیزه مىشود و با برانگیخته شدن، رفتارى از او سر مىزند.
از این رو، لازم است پیش از بحث از انگیزههاى انسان و تعیین انگیزههاى متعالى و ارزشمند، نخست نیازهاى انسان را بررسى کنیم.
نیازهاى اساسى انسان که همه آنها در جریان فعالیت «صیانت ذات» بروز مىکند، در سه بعد اسامى مطرح مىگردد:
1. صیانت ذات در بعد حیات طبیعى محض؛ مانند نیاز به غذا، مسکن، بهداشت، تولید مثل و دفاع از هرگونه عامل مخلّ حیات؛
2. صیانت ذات در بعد روانى و شخصیتى؛ نیازهاى انسان در این بعد عبارت است از: آرامش روانى و تنظیم ارتباط منطقى بین عوامل برون ذاتى و درون ذاتى و حفظ وحدت و هماهنگى عناصر تشکیلدهنده شخصیت و حفظ آن از اختلالاتى که مىتواند سلامت شخصیت را تهدید کند؛ مانند چند شخصیتى یا تلاشى آن.
3. صیانت ذات در بعد تکاملى شخصیت؛ انسان در این بعد، داراى نیازهاى بسیار بااهمیت است که مذاهب الهى و اخلاقیون و مکاتب حقوق و مقررات سازنده و پیشرو واقعى، آنها را مطرح و شخصیت آدمى را به وسیله رفع آن نیازها در گذرگاه تکامل به ثمر مىرسانند.(59)
مهمترین نیازهاى بشر از نظر قرآن(60)
قرآن در آیات زیبا و دلنشین خود، سه چیز را به عنوان شدیدترین نیازمندىهاى بشر یاداورى مىکند:
«تُؤمنون بِاللّهِ ورسولِه وتُجاهدونَ فی سبیلِ اللّهِ باَموالِکم واَنفسکم» (صف: 11)؛
1. ایمان به «اللّه»؛ یعنى ایمان به این که جهان صاحبى دارد به نام «خدا». به عبارت دیگر، تفسیرى روحانى از جهان.
2. ایمان به رسول خدا و رسالت او؛ یعنى ایمان به تعلیمات آزادىبخش و حیاتآفرینى که تکامل اجتماع را بر مبناى وحیانى و روحانى توجیه کند و به زندگى صورى رنگ معنوى بخشد.
3. جهاد با مال و نفس در راه خدا؛ یعنى آزادى معنوى نیازى مبرمتر از این نیازها براى بشر نمىتوان یافت.(61)
از همین روست که قرآن کریم نسبت به توجه به خدا و رسول خد صلىاللهعلیهوآله و جهاد در راه او اهتمام خاصى نشان مىدهد. در آیه ذیل، خداوند تعالى نسبت به کسانى که پدران، پسران، برادران، همسران، خویشاوندان، اموال، تجارت و منازل خود را از خدا و رسول اسلام صلىاللهعلیهوآله و جهاد در راه او بیشتر دوست دارند، مىفرماید که از هدایت الهى محروم بوده، باید منتظر عذاب او باشند:
«قُل إن کانَ آباؤکم وأبناؤکُم... اَحبَّ اِلیکم مِن اللّه ورسولِه وجهادٍ فی سبیلِه فتربَّصوا حتّى یَأتِىَ اللّهُ بِأمرهِ واللّهُ لا یَهدىِ القَومَ الفَاسقینَ» (توبه: 24)
اصالت نیازهاى فطرى
چرا یک دانشمند یا محقق ساعتهاى طولانى وقت خود را صرف یافتن مطلبى علمى مىکند و آن چنان غرق مىشود که کلیه فعالیتهاى دیگر و لذات مادى را فراموش مىکند و گاه متوجه اتفاقات آشکارى که در محیط مطالعه او رخ مىدهد نمىشود؟ چرا یک رزمنده بسیجى خود را از تمام وابستگىهاى مادى و عاطفى جدا مىکند و حتى از فکر درباره آنها رنجور مىگردد؟ چرا یک ورزشکار در اندیشه پیروزى در مسابقات ملى و جهانى، ماهها و بلکه سالها تمرینات طاقتفرسا را از جان و دل مىپذیرد؟ و چرا فردى حاضر مىشود با تمام وجود، مال و منال خود را در راه دفاع از حق صرف کند؟ و در مقابل، دیگرى لحظه به لحظه شب و روز خود را در اندیشه منافع شخصى و کسب سود و لذات مادى از هر راه و به هر وسیلهاى مىگذراند؟
مسلّما نیازهاى زیستى انسان نمىتواند توجیهگر این گونه رفتارهاى متنوع و پیچیده باشد. از این رو، بحث «نیازهاى فطرى» مطرح مىشود. خواستههاى فطرى آن نیازهایى است که ناشى از ساختمان طبیعى بشر است؛ یک سلسله امورى که هر کس به موجب آن که بشر است، خواهان آنهاست و هنوز هم کسى مدعى نشده که رمز آنها را کشف کرده است؛ مثلاً، بشر علاقهمند به تحقیق و کاوش علمى است، همچنین به مظاهر جمال و زیبایى علاقه دارد، به تشکیل کانون خانواده و تولید نسل با همه زحمتها و مرارتهایش علاقهمند است، به همدردى و خدمت به همنوع احساس علاقه مىکند. اما چرا بشر علاقهمند به تحقیق است؟ این حس کاوش و حقیقتجویى چیست؟ چرا بشر علاقهمند به جمال و زیبایى است؟ چرا در انسان حس همدردى و ترحّم نسبت به دیگران وجود دارد؟ اینها یک سلسله سؤالاتى است که وجود دارد. ما خواه جواب این «چرا»ها را بدانیم و خواه ندانیم، چیزى که براى ما قابل تردید نیست این که خواستههاى مزبور فطرى است و غیر قابل انکار.(62)
ممکن است کسانى در شرایط مخصوصى با یکى از تمایلات فطرى خود مبارزه کنند و آن را در درون خویش خاموش نمایند، ولى عمل آنان هرگز نمىتواند واقعیت فطرى و خاصیت سرشتى نوع بشر را از میان ببرد.
به عنوان مثال، تمایل جنسى، که یک غریزه انکارناپذیر بشرى است، نزد بسیارى از تارکان دنیا و مرتاضان به دست فراموشى سپرده شده، اما هرگز نمىتواند این واقعیت فطرى را نابود کند و وجود آن را در بشر انکار نماید. همچنین کسانى که فطرت ایمانى و اخلاقى را در خود نادیده گرفته و نداى باطنى آن را نشنیدهاند و عمرى با این خواهش وجدانى خود مبارزه کرده و خویش را غیر ملتزم به دین بار آوردهاند، نمىتوانند فطرت ایمان و اخلاق را در بشر انکار نمایند. انحراف آنان از صراط مستقیم فطرت، ربطى به واقعیت وجدان طبیعى و ساختمان فطرى ایمانى و اخلاقى بشر ندارد. (63)
انواع دستهبندى نیازها، انگیزهها و امیال
در زمینه این که انسان داراى چه نیازهایى است و در نفس او چه امیالى وجود دارد، روانشناسان تحقیقاتى انجام دادهاند و نیازها و کششهاى درونى انسان را شناسایى و دسته بندى کردهاند. در عین حال که درباره این تقسیمات جاى بحث فراوان است، در این جا گزارشى اجمالى از انواع این دستهبندىها ارائه و دیدگاه اسلامى توضیح و تبیین مىشود:
دستهبندى نخست
یکى از دستهبندىهاى مهم و معروف در روانشناسى، تقسیم کششهاى درونى به چهار قسم غرایز، عواطف، انفعالات و احساسات است.
1ـ غرائز: کششهاى درونى مربوط به نیازهاى حیاتى که با اندامهاى بدن ارتباط دارد، «غریزه» نامیده شده است؛ مثل غریزه خوردن و آشامیدن که هم نیاز طبیعى انسان را رفع مىکند و هم با اندام گوارشى ارتباط دارد.
2ـ عواطف: میلهایى است که در رابطه با انسان دیگر پدید مىآید؛ مثل عاطفه والدین به فرزند و به عکس و یا کششهاى گوناگون ما نسبت به انسانهاى دیگر. هر قدر رابطه طبیعى، معنوى یا اجتماعى بیشتر باشد، عاطفه قوىتر مىشود.
3ـ انفعالات: انفعالات یا «کششهاى منفى» مقابل عواطف و عکس آن است؛ یعنى حالتى روانى که بر اساس آن، انسان به دلیل احساس ضرر یا ناخوشایندى، از کسى فرار یا او را طرد مىکند. نفرت و خشم و کینه و امثال آنها جزو انفعالات محسوب مىشود.
4ـ احساسات: طبق برخى از اصطلاحات، احساسات حالتهایى است که از سه مورد مذکور قبلى، شدیدتر بوده و تنها به انسان اختصاص دارد. سه مورد قبل کم و بیش در حیوانات نیز موجود است، ولى احساسات ویژه انسان است؛ مثل احساس تعجب، استحسان، تجلیل و عشق... تا برسد به احساس پرستش.(64)
دستهبندى دوم
از یک دیدگاه، نیازهاى بشر به دو نوع اصلى و شاخههاى فرعى تقسیم شده است:
1ـ نیازهاى اوّلى: این نیازها از عمق ساختمان جسمى و روحى بشر و از طبیعت زندگى اجتماعى سرچشمه مىگیرد. تا انسان، انسان است و تا زندگى وى زندگى اجتماعى است، این نوع نیازمندىها هست. این نیازمندىها خود سه قسم است:
الف ـ جسمى: از قبیل نیاز به خوراک، پوشاک، مسکن و همسر.
ب ـ روحى: از قبیل علم، زیبایى، نیکى، پرستش، احترام و تربیت.
ج ـ اجتماعى: از قبیل معاشرت، مبادله، تعاون، عدالت، آزادى و مساوات.
2ـ نیازهاى ثانوى: نیازهایى است که از نیازهاى اوّلى ناشى مىشود. نیاز به انواع ابزار و وسایل زندگى، که در هر عصر و زمانى با عصر و زمان دیگر فرق مىکند، از این نوع است.
نیازهاى اوّلى، محرّک بشر به سوى توسعه و کمال زندگى است. اما نیازهاى ثانوى ناشى از توسعه و کمال زندگى است و در عین حال، محرّکى به سوى توسعه بیشتر و کمال بالاتر.
تغییر نیازها و نو و کهنه شدن آنها مربوط به نیازهاى ثانوى است. نیازهاى اوّلى نه کهنه مىشود و نه از بین مىرود؛ همیشه زنده و نو است. برخى از نیازهاى ثانوى نیز چنین است. از آن جمله است: نیازمندى به قانون. این نیاز ناشى از نیاز به زندگى اجتماعى است و در عین حال، همیشگى مىباشد. بشر هیچ زمانى بىنیاز از قانون نخواهد بود.(65)
دستهبندى سوم(66)
از نظرگاهى دیگر، خواستهاى انسان به دو دسته فردى و اجتماعى تقسیم مىشود. امیال غریزى معمولاً از دسته فردى است. سایر امیال از جمله عواطف، غالبا جنبه اجتماعى دارد. انفعالات نیز همین گونه است: گاه آدمى از خطرى براى جان خود مىترسد، ولى گاه خطرى جامعه را تهدید مىکند.
دستهبندى چهارم
از نگاهى دیگر، خواستها به دو قسم تقسیم شده است:
1ـ مادى: خواستهایى است که با ارضاى آنها، نیاز بدن تأمین مىشود؛ مثل غرایز.
2ـ روحى: خواستهایى است که پس از تأمین نیازهاى بدن نیز ظهور مىیابد؛ مثل نیاز به شادى. گرچه تن سالم است، ولى ممکن است روان، شاد نباشد.
دستهبندى پنجم
در بحث خودشناسى، تقسیمى انجام گرفته و بر اساس آن خواستها به دو دسته تقسیم شده است:
1ـ خواستهایى که در جهت حفظ بقا و موجودیت است؛ خواستهایى که ارضاى آنها به بقاى آدمى کمک مىکند؛ مانند میل به خوراک و پوشاک و غریزه صیانت.
2ـ خواستهایى که در جهت تحصیل کمالات وجودى است؛ اقتضاى این دسته از تمایلات، تکامل وجود است. این خواستها در جهت حفظ موجودیت نیست، بلکه در جهت تکامل یافتن وجود مفروض است.
دستهبندى ششم
از منظرى دیگر، انگیزههاى انسان به سه نوع عمده تقسیم شده است:
1ـ انگیزههاى پندارى: این انگیزهها از هیچ واقعیت عینى نشأت نمىگیرد، بلکه شکل گرفته از مجموعهاى از پندارها و خیالات شعارگونه و بىمحتواست که گاه براى پیشبرد اهداف خاصى ایجاد و پىگیرى مىشود.
2ـ انگیزههاى مادى: انگیزههایى است که از یک واقعیت عینى مایه مىگیرد و در محدوده نیازهاى مادى انسان مطرح مىشود و از این رو، کاربرد محدودى دارد و نمىتواند در زمینههاى معنوى کارآیى داشته باشد و انسان را به تلاش وادارد.
3ـ انگیزههاى معنوى: این انگیزهها علاوه بر این که از واقعیتهاى عینى و نفسالامرى سرچشمه مىگیرد، با ورود به حیطه روح و روان آدمى، از کاربردى وسیع برخوردار است. این انگیزه به دو شکل ظاهر مىشود:
الف. انگیزههاى والاى انسانى؛
ب. انگیزههاى الهى.(67)
دستهبندى هفتم
از دیدى دیگر، تمایلات آدمى را به دو مرحله تقسیم کردهاند:
1. آنچه جنبه مادى و تنکرد شناسانه دارد؟
2. آنچه جنبه روانى دارد، اما از خواستهاى عالى روحى است؛ مثل آرمانخواهى و آزادىطلبى.
دستهبندى هشتم
بر اساس تقسیم دیگر، گرایشهاى انسان را مىتوان به دو دسته گرایشهاى مقدس و نامقدس تقسیم کرد:
1ـ گرایشهاى نامقدس:گرایشهاى نامقدس همان جاذبههاى مادى و طبیعى است که بر خودمحورى استوار است؛ یعنى گرایشهایى که در نهایت امر در آنها خودِ فردى مطرح است و اگر غیرمحورى هم هست، مثل حیوان در حدود بقاى نوع در محدوده غریزه است. به علاوه، انسان در وجدان خود قداستى براى آنها قایل نیست.
2ـ گرایشهاى مقدس: در مقابل، یک سلسله گرایشهاى خاص نیز در انسان هست که از یک سو، مىتوان آنها را گرایشهایى دانست که بر اساس خودمحورى یا غیر محورى غریزى استوار نیست و مىتوان آنها را «گرایشهاى مقدس» نامید؛ یعنى گرایشهایى که انسان در وجدان خود براى آنها نوعى قداست، برترى و سطح عالى قایل است، که هر انسانى به هر میزانى که از این گرایشها بیشتر برخوردار باشد، متعالىتر است. این گرایشها مادى نبوده، بلکه جاذبههایى معنوى است که انسان را به سوى کانونهاى غیر مادى مىکشاند.(68)
دستهبندى نهم
بعضى به دنبال تقسیم قبلى، آرمانهاى والاى انسانى را به سه دسته تقسیم کردهاند:
1ـ حقیقت جویى، شناخت واقعیات و حقایق؛
2ـ فضیلتخواهى، عدالت، حریّت و مانند آن؛
3ـ زیبایىطلبى؛ مطلق زیبایىهایى که علاقه انسان به آنها تعلق مىگیرد که بسیار متفاوت است: برخى مربوط به دیدنىها است و برخى به شنیدنىها و بعضى مربوط به تخیّل چون شعر.
دستهبندى دهم
بعضى همان دستهبندى پیش را انجام داده، به اقسام مذکور، دو قسم دیگر نیز اضافه کردهاند:
1. حقیقتجویى؛
2. فضیلتخواهى؛
3. زیبایىطلبى؛
4. گرایش به خیر و فضیلت؛
5. حس مذهبى یا عشق و پرستش.
برخى از قایلان این تقسیم گفتهاند: «حس مذهبى» نیز خواستى است در عرض چهار خواست دیگر و بعضى دیگر، آن چهار قسم را نیز در شعاع این پنجمى قرار دادهاند.
از آن جا که یکى از تقسیمات مهم در باب انگیزههاى انسان، این تقسیم مىباشد، درباره آن توضیح بیشترى ارائه مىگردد. براى این منظور، نخست به ویژگى کلى اقسام اشاره مىشود و سپس هر یک از آنها با شرحى مختصر، تبیین مىگردد.
ویژگى و منشأ اساسى جاذبههاى معنوى
همان گونه که اشاره شد، ویژگى گرایشهاى مقدس ـ که گاه از آنها به عنوان «کششها» یا جاذبههاى معنوى نیز تعبیر مىشود ـ این است که اولاً، با خودمحورى قابل توجیه نیست و اگر کسانى توجیهاتى کردهاند، همه محل بحث و اشکال است. ثانیا، شکل انتخابى و آگاهانه دارد و به هر حال، امورى است که ملاک و معیار «انسانیت» شناخته مىشود. اگر تمام مکتبهاى جهان را «انسانیت» دم مىزند، «انسانیت» یعنى همین گرایشها؛ یعنى غیر از اینها چیزى نیست. امروز نیز تمام مکتبهاى دنیا ـ اعم از مکتبهاى الهى، مادى و شکّاک ـ مسائلى را در مورد انسان مطرح مىکنند که مافوق حیوانى تلقى مىشود.(69)
اصولاً گرایشهاى معنوى و والاى بشر، زاده ایمان و اعتقاد و دلبستگىهاى او به برخى حقایق در این جهان است که آن حقایق هم ماوراى فردى است ـ عام و شامل است ـ و هم ماوراى مادى است ـ یعنى از نوع نفع مادى نیست. این گونه ایمانها و دلبستگىها به نوبه خود، مولود برخى جهانبینىها و جهانشناسىهاست که یا از طرف پیامبران الهى علیهمالسلام به بشر عرضه شده و یا برخى فلاسفه خواستهاند نوعى تفکر عرضه نمایند که ایمانزا و آرمانخیز بوده باشد.(70)
به هر حال، گرایشهاى والا و معنوى و فوق حیوانى انسان، آنگاه که زیربناى اعتقادى و فکرى پیدا کند، نام «ایمان» به خود مىگیرد.(71)
اینک اصلىترین جاذبههاى معنوى، که تا امروز شناخته شده و مورد قبول است، بیان مىگردد:(72)
اصول جاذبههاى معنوى
1ـ حقیقت جویى
این گرایش را مىتوان «علمطلبى» یا «دریافت واقعیت جهان» نیز نامید. انسان، دانش و آگاهى را تنها از آن نظر که او را بر طبیعت مسلّط مىکند و به سود زندگى مادى اوست، نمىخواهد، بلکه نفس دانایى و آگاهى براى انسان مطلوب و لذت بخش است. علم گذشته از این که وسیلهاى است براى بهتر زیستن و براى خوب از عهده مسؤولیت برآمدن، فى حد نفسه نیز مطلوب بشر است. انسان اگر بداند رازى در وراى کهکشانها وجود دارد و دانستن و ندانستن آن تأثیرى در زندگى او ندارد، باز هم ترجیح مىدهد که آن را بداند. انسان طبعا از جهل فرار مىکند و به سوى علم مىشتابد.
این گرایش فطرى به گونهاى است که انسان را به کشف واقعیتها و درک حقایق هستى و اشیا، همان گونه که هستند، مىکشاند. از دعاهاى منسوب به پیغمبر اکرم صلىاللهعلیهوآله است که مىفرمودند:
«اللّهمَّ اَرنِى الأشیاءَ کما هِى»؛(73) خدایا اشیاء را همان گونه که هستند به من نشان بده.
اساسا هدف «حکمت و فلسفه» همین است و دلیل این که بشر دنبال فلسفه رفته است به موجب همین حس بوده که مىخواسته حقایق اشیا را درک کند. نام این حس را مىتوان «حس فلسفى» هم گذاشت و از نظر فیلسوفان، مسأله حقیقتجویى، همان کمال نظرى انسان است و انسان بالفطره مىخواهد کمال نظرى پیدا کند؛ یعنى حقایق جهان را درک کند. این حس کم و بیش در همه افراد بشر وجود دارد. البته مثل همه حسهاى دیگر در افراد شدت و ضعف دارد و نیز بستگى دارد به این که انسان چه قدر آن را تربیت کرده و پرورش داده باشد. کسانى که از این حس استفاده کرده و آن ار در خود زنده نگه داشتهاند، به مرحلهاى مىرسند که لذت علم و کشف حقیقت براى آنها برتر از هر لذت دیگرى است، چنان که در مورد مرحوم سید محمد باقر حجة الاسلام شفتى اصفهانى و نیز در مورد پاستور نقل کردهاند که در شب زفافشان، چنان جاذبه علم و مطالعه و تحقیق، آنها را به خود کشید که عروس خود را فراموش کردند.
2ـ گرایش به خیر و فضیلت
این گرایش از مقوله «اخلاق» است؛ یعنى امورى که انسان به گونه فطرى به آنها گرایش دارد، نه به دلیل این که منفعتزاست و نیاز مادى او را تأمین و یا زیانى از او دفع مىکند بلکه از آن نظر که معتقد است آن امور فضیلت و خیر عقلانى است؛ منفعت، خیر حسّى است و فضیلت خیر عقلى. به طور کلى، گرایش به فضیلت دو نوع است: فردى و اجتماعى. فردى مثل گرایش انسان به راستى از آن نظر که راستى است و در مقابل، تنفّر از دروغ، گرایش به تقوا و پاکى، گرایش به نظم و انضباط، گرایش به تسلط بر نفس (مالکیت نفس) و برخود مسلط بودن و حتى شجاعت ـ به معناى قوّت قلب ـ نه زور بازو که آن از مقوله اخلاق نیست ـ شجاعت در مقابل جبن ـ و مثل اینها. اجتماعى هم مانند گرایش به تعاون، کمک به دیگران، با یکدیگر یک کار اجتماعى کردن، گرایش به احسان و نیکوکارى، گرایش به فداکارى، گرایش به ایثار:
«ویُؤثرونَ على اَنفسِهم ولو کانَ بِهم خصاصةٌ» (حشر: 9)؛ دیگران را بر خود مقدّم مىدارند، در حالى که کاملاً احتیاج دارند به چیزى.
«ویُطعمونَ الطّعامَ على حُبِّهِ مِسکینا و یَتیما و اسیرا اِنّما نُطعمکُم لِوجهاللهِ لانُریدُ مِنکُم جزاءً و لاشَکورا» (انسان: 8 و 9)؛ و به خاطر دوستى خدا به فقیر و اسیر و یتیم طعام مىدهند و مىگویند ما فقط براى خدا به شما طعام مىدهیم و از شما هیچ پاداش و سپاسى نمىخواهیم.
اخلاق و آنچه بدان وابسته است، از نیازهاى دایمى انسان است. این نیاز دایمى، پیوسته در کشاکشى بىامان و نبردى پایانناپذیر در میدان جاذبهها و دافعهها و گرایشهاى مثبت و منفى قرار دارد. ولى گرایش به رفتارهاى اخلاقى در جنبه مثبت و خیر وجود انسانى قرار دارد و بر همین اساس، گفته مىشود: گرایش به خیر و فضیلت سرچشمهاى فطرى دارد؛ از وجدان اخلاقى انسان ناشى مىشود که پیوسته مىخواهد بسیارى از کارها را فقط در جهت این که «ارزش اخلاقى» دارد و «خیر اخلاقى» است، انجام دهد.
از آن جا که گرایش به رفتارهاى اخلاقى در جنبه مثبت و خیر وجود انسانى قرار دارد، بروز آنها نیز از انسانهاى معتقد به اصول و احکام دینى و اخلاقى بیشتر انتظار مىرود و از همین روست که انسانهاى نیکاندیش و روشنضمیر این رفتارها را بیش از دیگران مورد تحسین و تشویق قرار مىدهند.
3ـ گرایش به جمال و زیبایى
گرایش به جمال و زیبایىآفرینى که نامش هنر است ـ به طور مطلق، در انسان وجود دارد و هیچ کس از این حس خالى نمىباشد و اصولاً علاقه به زیبایى به عنوان یک بعد از ابعاد معنوى ویژه انسان مطرح است و قسمت مهمى از زندگى انسان را زیبایى تشکیل مىدهد. انسان زیبایى را در همه شؤون زندگى دخالت مىدهد؛ دوست دارد قیافهاش زیبا باشد؛ نامش زیبا باشد؛ لباسش زیبا باشد؛ خطش زیبا باشد؛ خیابانش و شهرش و مناظر جلوى چشمش زیبا باشد و خلاصه مىخواهد هالهاى از زیبایى تمامى زندگىاش را فراگیرد.
خود قرآن، یکى از جهات آیت بودن آن و نیز یکى از بزرگترین عوامل مؤثر در جهانى شدن آن، عامل زیبایى ـ یعنى فصاحت و بلاغت فوق العاده آن ـ است.
4ـ گرایش به خلاّقیت و ابداع
این گرایش در انسان هست؛ مىخواهد خلق کند و بیافریند، چیزى را که نبوده است به وجود بیاورد. خلاّقیت و ابداع نیز مثل علم، هم وسیلهاى است براى تأمین نیازهاى زندگى و هم خودش براى انسان هدف و براى ذات خویش مطلوب است. به طور کلى، ابتکار در هر قسمتى، خودش خلق است. ابتکار در برخى کارها به معناى خلق روش است و در برخى به معناى خلق چیز دیگر تا ابتکار در ارائه یک نظریه که به معناى خلق آن است.
5ـ عشق و پرستش(74)
«عشق» غیر جسمانى ریشه در روح و فطرت انسان دارد و به عنوان برترین تجلّیات روح آدمى و اصیلترین ابعاد وجود اوست. عشق تعلّق قلب و میل مفرط است و به معناى فرط حبّ و دوستى است. عشق چیزى است مافوق محبتى که در حدّ عادى در همه انسانها وجود دارد؛ چیزى است که انسان را از حالت عادى خارج مىکند و توجه او را منحصر به معشوق مىکند. عرفا نیز معتقدند عشق امرى است که اگر رخ دهد، در انسان وحدت و تمرکز ایجاد مىکند؛ یعنى او را از هزاران رشته تعلق جدا کرده، به خدا وصل مىکند.(75)
صدر المتألهین رحمهالله مىفرماید: عشق حقیقى محبت خداوند و صفات و افعال اوست.(76)
امام خمینى رحمهالله مىفرماید: فطرت عشق به کمال در همه افراد بشر موجود است، اگر چه در تشخیص کمال و این که محبوب و معشوق کیست و کمال حقیقى در چیست با یکدیگر اختلاف دارند. کمال مطلق معشوق همگان است و از آن جا که جز ذات حق کمال و جمال مطلقى در کار نیست، پس همه خواهان و عاشق ذات حق هستد.(77)
«پرستش» یعنى این که عشق انسان را به مرحلهاى مىرساند که مىخواهد از معشوق خدایى بسازد و از خود بندهاى؛ او را هستى مطلق بداند و خود را در مقابل او نیستى حساب کند. بر این اساس، عشق واقعى از پرستش جدا نیست. انسان هرگاه به چیزى عشق روحانى پیدا کند، این، زنده شدن همان عشق حقیقى به ذات مقدس بارى تعالى است که به این صورت پیدا شده. ابراز محبت نسبت به پروردگار و خضوع در مقابل او در واقع شیوه ارضاى نیاز به پرستش است.(78)
دستهبندى نهایى و جامع
این دسته بندى، که بر اساس یک طرح جامع انجام گرفته، جدیدترین تقسیمبندى از انگیزههاى نفس آدمى است که تا کنون مشاهده شده و از همین رو، با توضیح بیشتر به صورت کلى معرفى مىشود.(79)
طبق این طرح، تنها یک «ابر انگیزه» وجود دارد که منشأ یا منبع همه انگیزههاى نفس آدمى است و انگیزه «حب ذات» یا «خوددوستى» نامیده مىشود.
در طرح مذکور، نخست به عنوان اولین و اصلىترین انشعاب از «حبّ ذات»، تمامى انگیزههاى نفس به دو نوع کلى تقسیم مىشود:
1. نوع اول شامل همه انگیزههاى نفس بجز «خدادوستى» مىشود.
2. نوع دوم نوع منحصر به فرد (انگیزه خدادوستى) است.
انگیزههاى نوع اول به سه دسته اصلى با شعبهها و جلوههاى گوناگون تقسیم مىشود:
الف. انگیزه حبّ بقا: این انگیزه در اصل، ریشه فطرى دارد، ولى شکل گرفتن و جهتیابى آن در گرو یک عامل بیرونى و غیرفطرى است. یعنى «علم و شناخت» انسان. درجات گوناگون معرفت مىتواند موجب ظهور و شکوفایى آن در دو شکل شود:
اول. بر اساس بینش مادى و شناختى نادرست از انسان و جهان، انگیزه حب بقا خود را به صورت حرص به دنیا و آرزوى دراز و محبت شدید به داشتن عمر طولانى نشان مىدهد تا آینده محدود دنیوى او را تضمین کند.
دوم. بر اساس شناخت عمیق و صحیح از انسان و جهان و پى بردن به اصالت زندگى اخروى در مقابل زندگى گذراى دنیوى، انگیزه حب به بقاى خود را به صورت عدم وابستگى به دنیا و تمایل نسبت به امور اخروى، که تضمین کننده آینده ابدى اوست، نشان مىدهد.
ب. انگیزه کمالخواهى (حب کمال): بر اساس این انگیزه، انسان جداى از بقا و استمرار اصل زندگى، به دنبال نوعى افزایش کمّى یا کیفى و یا شکوفایى است و مىخواهد چیزهایى را به دست آورد و بهره وجودىاش بیشتر شود.
کمالخواهى انسان دو شعبه عمده دارد و در دو میل نیرومند، بروز مىکند و شکوفا مىشود:
اول. انگیزه قدرتطلبى: این انگیزه فطرى داراى شعبههاى گوناگونى است؛ از قبیل: ریاستطلبى، سلطهجویى ـ حتى بر همه زمین و کرات آسمانى ـ شخصیتطلبى، استقلالخواهى، میل به احترام یا نگهداشتن حرمت و عزّتطلبى، میل به آزادى و نیز قدرتهایى از قبیل قدرت نفس یا قدرت اراده و تسلط بر خویشتن، یا قدرت بر مهار خواهشها و هواهاى نفسانى و قدرت روحانى حاصل شده از طریق ریاضت و سرانجام قدرتى که اولیاى خدا در جستوجوى آن هستند؛ یعنى «قدرت لایزال و قدرت مطلق الهى» که از طریق قرب به خدا مىخواهد قدرت او شعاعى از قدرت خدا شود و قدرت الهى در او تجلى یابد.
دوم. انگیزه حقیقتجویى (علم دوستى، آگاهىطلبى و حس کنجکاوى): این انگیزه نیز مثل قدرتطلبى ریشه در حب نفس دارد؛ زیرا علم نیز همچون قدرت، یکى دیگر از ابعاد سهگانه هرم نفس را تشکیل مىدهد و انسان چون خود را دوست دارد پس قدرت و علم را نیز دوست دارد. رشد و شکوفایى و توسعه علوم و رشتههاى تخصصى و گسترش و غناى فقهى و فلسفى و علمى و آثار آن و نیز اختراعات و اکتشافات و دستاوردهاى صنعتى، همه نتایج روح علمطلبى و انگیزه حقیقت جویى انسان است.
ج. انگیزه لذت جویى (کامجویى یا حبّ لذت): دایره این انگیزه بسیار وسیع است و شعبهها و فروع متنوع و گوناگونى پیدا مىکند و در کل، مىتوان همه آنها را به سه بخش متمایز تقسیم نمود:
اول. غرایز: منظور، تمایلات ویژهاى است که به بدن مربوط مىشود و هدف آنها تأمین نیازهاى مادى و جسمانى انسان است. مهمترین این گرایشها عبارت است از: غریزه تغذیه، غریزه جنسى، غریزه تشنگى و غریزه دفاع. دو غریزه نخست به شعب و فروع گوناگون و متنوعى تقسیم مىشود؛ مثل شهوات و تمایلات گوناگون نسبت به مزهها، طعمها، بوها و رنگهاى مطبوع اغذیه.
دوم. جمال دوستى و زیبایىطلبى که داراى شاخههاى اصلى و شعب فرعى فراوانى است:
الف) جمالهاى محسوس که داراى سه شعبه است: نخست. علاقه به زیبایى طبیعى جمادات و طبیعت بىجان؛ دوم. علاقه به زیبایى موجود در گیاهان، بوستانها و جنگلها؛ سوم. علاقه به جمالى که در حیوانات و انسان وجود دارد و آثار عمیق آن در انسانها و جوامع انسانى به صورتهاى گوناگون بروز مىکند و در مواردى، سرنوشت زندگى انسان را بکلى دگرگون و احیانا همه نیروى انسانى را در یک جهت خاص، مفید یا مضرّ بسیج مىنماید.
ب) جمالهاى خیالى که شعرا و دیگر اصناف اهل ذوق و هنر با آنها مرتبطند؛
ج) جمالهاى عقلى که قوه عاقله آن را از نظم و انتظام و کمال موجودات درک مىکند؛
د) جمال عرفانى و وجودى، با این بینش که همه هستى زیباست و هر موجودى که کاملتر و از بهره وجودى بیشترى برخوردار باشد، انسان از درک آن بیشتر لذت مىبرد. به همین معنا، جمال را به ذات الهى نیز نسبت مىدهیم و کسانى که مشاهدات توحیدى دارند یک باب از مشاهداتشان به اسما و صفات جمال الهى مربوط مىشود.
سوم. عواطف: احساساتى است که در ارتباط با یک موجود زنده و ذىشعور دیگر در نفس انسان تحقق مىیابد و وى را وا مىدارد تا به نفع آن موجود گامى بردارد و یا دست کم، با وى اظهار همدردى و ترحم و یگانگى کند و به خاطر آنها، انسان از خدمت دیگران لذت مىبرد.
عواطف نیز داراى شعبههاى گوناگونى است؛ از قبیل: انس نسبت به دوستان، خویشاوندان و یا حتى در برخى شرایط، نسبت به شخص بیگانه، احساس ویژه مادرى نسبت به فرزند، احساس خاص پدرى، احساس همسر نسبت به همسر، احساسى که انسان نسبت به بیماران، ضعیفان و فقیران پیدا مىکند.
چهارم. احساسات و انفعالات: این دسته از تمایلات سطحىترین آشکارترین و مرتبه از مراتب نفس را تشکیل مىدهد که متأثر از سایر شؤون و خواستههاى نفس مىباشد. احساسات و انفعالات شامل حالات ذیل مىشود:
الف) حالت «حزن و اندوه»: این حالت انفعالى وقتى در سطح نفس پدید مىآید که انسان چیزى را دوست دارد و براى رسیدن به آن تلاش مىکند، اما به خواسته خود نمىرسد.
حالت «شادى» حالتى است در مقابل حالت پیشین که هنگام رسیدن انسان به خواستهاش براى او ایجاد مىشود.
ب) حالت «خوف» حالت انفعالى است که وقتى براى انسان ایجاد مىشود که احساس کند خواستههایش به خطر افتاده است و یا متوجه شود که احتمالاً باید از محبوب و مطلوب خود جدا شود و آنچه را که با رنج و تلاش به دست آورده است از دست بدهد.
حالت «امنیت»: در مقابل حالت پیشین است؛ یعنى وقتى در انسان ایجاد مىشود که خطرى وى و خواستههایش را تهدید نکند و یا عامل خطرناک و تهدید کنندهاى را در پیش رو و مسیر زندگى خویش نیابد.
ج) حالت «امید» و دلگرمى به کار که وقتى در نفس انسان حاصل مىشود که شخص، تلاشهاى خود را در رسیدن به هدف و مطلوب خویش مؤثر تشخیص دهد.
حالت «یأس» و ناامیدى و دلسردى از کار، که حالتى است مقابل حالت پیشین و وقتى در نفس انسان ایجاد مىشود که انسان تلاشهاى مذکور را بىثمر و بىفایده تشخیص دهد.
خدادوستى؛ نوع منحصر به فرد انگیزههاى نفس
فراتر و برتر از همه دلبستگىها، میل نهایى ویژهاى در ژرفاى وجود انسان نسبت به خدا وجود دارد که متأسفانه براى بسیارى از روانشناسان ناشناخته مانده است. این میل، نه از گونه احساس و نه از گونه عواطف، بلکه از این هر دو نیز لطیفتر و پنهانتر است. و از آن جا که کمال نهایى انسان به آن وابسته است، شکوفا کردن آن نیز اختیارى و به دست خود انسان میسور است.(80)
از انگیزه «خدادوستى» تعبیرهاى دیگرى نیز مىشود؛ مثل «حب الهى»، «میل خداخواهى»، «انگیزه خداجویى»، «انگیزه کمالمطلق طلبى»؛ چنانچه به دلیل ویژگى و امتیاز خاصش نسبت به سایر انگیزههاى انسان، گاه از آن به عنوان «فراانگیزه» یاد مىشود.
انواع خدادوستى
حبّ الهى در دل انسانها صورتهاى گوناگونى دارد و ممکن است به سه صورت مورد نظر واقع شود:
1. به عنوان یک نیروى محرّک ناآگاهانه که در عمق فطرت انسان و در درون نفس وى جاى دارد، هرچند خود انسان از وجود آن غافل است و نسبت به آن توجه ندارد.
2. حب آگاهانهاى که براى افراد متعارف حاصل مىشود و همه مؤمنان کم و بیش از آن برخوردارند. این حبى است که اصالتا و ذاتا به بهرهمند شدن از نعمتها و دفع ناملایمات و ثانیا به خداوند قادر تعلق مىگیرد.
3. مرتبه کامل محبت الهى که براى اولیاى خدا و کسانى که مرتبه معرفتشان درباره خداى متعال کامل شده و ـ به اصطلاح عرفانى ـ به مقام «توحید» رسیدهاند، حاصل مىشود و خدا را به خاطر خودش دوست دارند.
آنچه در بالا از محبت نفس نسبت به خدا گفته شد، یک نکته عرفانى و بالاتر از حدّ «روانشناسى متعارف» مىباشد. در واقع، مىتوان گفت: همین محبت و معرفت یا خدادوستى و خداشناسى فطرى است که وى را به سوى یک مقصد نهایى و متعالى مىکشاند و در جوار رحمت حق قرار مىدهد، هرچند که خود شخص از وجود این عامل نیرومند روانى و نفسانى غافل است و نمىداند این عامل چیست و او را به کدام مقصد حرکت مىدهد. به تعبیر دیگر، آنچه انسان به آن آگاهى و توجه دارد «حب ذات» است و محبت فطرى «خدادوستى» در عمق آن قرار دارد. به عبارت دیگر، حب ذات پدیدهاى است نفسانى و روانى که در عمق آن، خدادوستى مستتر است. خدادوستى از رهگذر حب ذات یا خوددوستى به صورت مخفى و ناآگاهانه نقش خود را ایفا کرده، انسان را به سوى مقاصد متعالى سوق مىدهد.(81)
منبع انگیزهها و تنظیم کننده آن
گرچه بحث درباره نیروهاى روحى مؤثر در ایجاد انگیزه و ویژگىهاى آنها و نیز چگونگى شکلگیرى فرایند انگیزش در درون آدمى، از دیدگاه اسلام، بحث خاص خود را مىطلبد، ولى از باب نمونه، به یک مورد از سخنان پیشوایان معصوم علیهمالسلام در این باره اشاره مىشود:
حضرت على علیهالسلام در نهجالبلاغه، با بیانى بلند و ژرف درباره قلب، آن را عجیبترین عضو بدن آدمى شمرده، به تبیین عناصر متضاد موجود در آن و تعدیل آنها مىپردازند:
«لقد علّقَ بنیاطِ هذا الانسان بضعةٌ هى اَعجبُ ما فیه: وذلکَ القلبُ. وذلکَ أنّ له مِوادّ اَمِنِ الحکمةِ وأضدادا مِن خلافها؛ فاِن سنحَ له الرّجاءُ اذلّه الطّمعُ، واِن هاجَ بِه الطَمعُ اَهلَکَهُ الحِرصُ، واِن ملَکهُ الیأسُ قتلَه الاَسفُ، وإن عرضَ له الغضبُ اِشتدّ بِه الغیظُ، واِن اَسعَدَهُ الرِّضى نِسىَ التّحفَُظُ واِن غَالهُ الخَوفُ، واِن اتّسعُ له الامرُ استلبته العِزّة، واِن عضّتُه الفاقةُ شغله البلاءُ، واِن جهدَه الجوعُ قعد به الضّعف، واِن افرَطَ بِه الشّبُع کظّتهُ البِطنة، فکلُّ تقصیرٍ به مضرٌّ، وکلُّ اِفراط له مفسدٌ.»(82)
«در درون سینه انسان، قطعه گوشتى آویخته است که عجیبترین اعضاى وجود او مىباشد و آن قلب اوست. و این شگرفى به دلیل آن است که انگیزههایى از حکمت و ضدش در آن جمع است: هرگاه آرزوها در آن ظاهر شود، طمع او را ذلیل خواهد کرد و هنگامى که طمع در او به هیجان آید، حرص او را هلاک مىکند و هنگامى که یأس مالک او گردد، تأسف او را از پاى درمىآورد و هرگاه غضب بر او مستولى شود، خشمش فزونى مىگیرد و هرگاه از چیزى راضى گردد، جانب احتیاطکارى او را به خود مشغول مىدارد و هرگاه مصیبتى بر او برسد، بىتابى او را رسوا مىسازد و اگر مالى بیابد، بى نیازى او را به طغیان وامىدارد و اگر فقر دامنش را بگیرد، مشکلات او را به خود مشغول مىدارد و اگر گرسنگى پیدا کند، از ناتوانى زمینگیر مىشود و اگر پرخورى کند، شکمپرى او را به رنج انداخته، راه نَفَس را بر او مىبندد و به طور کلى، هرگونه کمبود به او زیاد مىرساند و هرگونه زیادى او را فاسد مىسازد.» (83)
••• پىنوشتها
1 - Motive.
2 - Need.
3 - Hersey paul & Kenneth H. Blanchard, Management of organizational Behavior, Utilizing Human Resources, 6th Ed., (prentice Hall international, U.S.A.,1993) P.20
4 - Robbins, Stephen P. , Organizational Behavior, Concepts, controversies, and Applications , 6th Ed., (Prentice - Hall international Editions, U.S.A., 1993) P.205.
5 - impulse.
6 - Ibid.
7- Goal
8- Hersey paul & Kenneth H. Blanchard, op.cit, P.20.
9ـ ریتال اتکینسون، و ریچارد س. اتکینسون و ارنست ر. هیلکارد، زمینه روانشناسى، ترجمه جمعى از مترجمان، چاپ ششم، رشد، ج 1، ص 509 به نقل از بولز، 1975.
10 - Hersey paul & Kenneth H. Blanchard, op.ut.) P.25.
11ـ على رضائیان، «معماى مدیریت»، دانش مدیریت،ش.31،ص 87، به نقل ازفردلوتانز، ص231.
12ـ همان،به نقل از استیرزوپورتر،، ص 5 و 6.
13ـ استیفن پى رابینز، مدیریت رفتار سازمانى، مؤسسه مطالعات و پژوهشهاى بازرگانى، 1374، ج 1، ص 314.
14ـ علىرضائیان، همان،ص 88،بهنقلاز:ترنس آر.میچل، ص 81.
15ـ همان، به نقل از، زیلاگیى و والاس، ص 88.
16- Arousal.
17- Choice.
18ـ ر.ک به: ترنس آر.میچل؛ مردم در سازمانها / زمینه رفتار سازمانى، ترجمه حسین شکر کن، تهران، رشد، 1373، ص 236 ـ 235 / دانش مدیریت، ش. 31، ص 91 اتکینسون و هیگارد، همان، ج 1، 512 ـ 510 کتزل و تامپسون، 53 و144 مورى،77ـ83 کرتینز و کینیکى، ص 165.
19- Edvard, Management, 5th Ed., (Englewood Cliffs, Prentice - Hall international, U.S.A. 1992 ) P.441.
20ـ دیوید جى. چرینگتون،؟ ص 166
21ـ دان هلى جل و دیگران، ص 206/ استونر و فریمن، ج 3، ص 972
22ـ علىرضائیان،دانش مدیریت،ش.31 ص 94
23ـ اتکینسونوهیلگارد،همان،ج 1، ص 517 و 559
24ـ اریکفروم،الدّین والتحلیل النفسى،ص 8
25ـ محمد عثمان نجاتى، قرآن و روانشناسى، ترجمه عباس عرب، مشهد، بنیاد پژوهشهاىاسلامىآستان قدسرضوى،1376،ص50.
26ـ «تلهپاتى» همان تبادل خاطره و یا اندیشه با شخصدیگر است که گاهى دور از انسان نیززندگىمىکند.
27ـ «توهم» یعنى ادراک غیر مستقیم محسوسات، یعنى ادارک چیزهایى که از انسان دورند و با حواس ظاهرى حس و درک نمىشوند.
28ـ محمد عثمان نجاتى، همان، ص 25
29- phenomenological.
30ـ همان، ص 51 ـ 50
31ـ نگارنده در رساله کارشناسى ارشد خود این بحث را مورد بررسى و نقادى قرار داده است.
32ـ مفاهیم مرادفى که در اینجا ارائه شده، به حسب یک پژوهش ابتدایى گردآورى شده و مسلّما در تحقیقات جامعتر، مفاهیم بیشترى به دست خواهد آمد. به علاوه، در اینجا بحث از مرادفات «انگیزش، انگیزه و نیاز» تنها در چهارچوب کاربرد قرآنى و در محدوده شمارش و استخراج معناى لغوى و ترجمه آیه مربوطه، ارائه شده است و در این میان، مفاهیم بلند کلامى، اخلاقى و فلسفى وجود دارد که هر کدام بحثى مستقل مىطلبد. در بعضى از آیاتى هم که خواهد آمد، چندین مفهوم از مفاهیم مرادف انگیزه و نیاز، با هم در یک آیه به کار رفته که این خود موجب مىگردد مفاد آیه پیچیدهتر و عمیقتر گردد. روشن است که این موارد تأمل و دقت به مراتب بیشترى مىطلبد. از جمله آیه نهم سوره فاطر است که مفاهیم ششگانه «اثاره»، «نشور» «احیاء»، «اماته»، «ارسال» را در خود جاى داده است. ر.ک به: راغب اصفهانى، المفردات فى غریب القرآن،...، لسان العرب، فخرالدین الطریحى، مجمع البحرین و برخى تفسیرها و معجمهاى موضوعى.)
33ـ فخر الدین الطریحى، پیشین، بیروت، دار المکتبة الهلال، 1985، ج 3، ص 238
34ـ سه مورد دیگر عبارت است از: بقره: 71؛ روم: 9 و 48.
35ـ راغب اصفهانى، تحقیق و ضبط محمد سید گیلانى، تهران، المکتبة المرتضوى، ص 52 ـ 53
36ـ مجمع البحرین، ج 2، ص 244
37ـ لسان العرب، ج 2، ص 46
38ـ همان، ج 2، ص 126 / مجمع البحرین، ج 4، ص 199
39ـ لسان العرب، ج 3، 19
40ـ مجمع البحرین، ج 5، ص 17
41ـ لسانالعرب، ج 14، ص 140 / مجمعالبحرین، ج 3، ص 493
42ـ لسان العرب، ج 6، ص 434 / مجمع البحرین، ج 5، ص 88
43ـ مجمع البحرین، ج 2، ص 579
44ـ لسان العرب، ج 6، ص 139
45و46ـ المفردات فى غریب القرآن، 198/ ص 478
47ـ لسان العرب، ج 13، ص 234
48ـ المفردات فى غریب القرآن، ص 82
49ـ مجمع البحرین، ج 1، ص 262
50ـ لسان العرب، ج 7، ص 230
51ـ المفردات فى غریب القرآن، ص270 / مجمع البحرین، ج 1، ص253
52ـ جعفر سجادى، مصطلحات فلسفى صدر الدین شیرازى ملاّ صدرا، تهران، نهضت زنان مسلمان، 1360، ص 131 / صدر المتألهین شیرازى، اسفار اربعه، ج 4، ص 120
53ـ لسان العرب، ج 3، ص 378 ـ 379
54ـ لسانالعرب، ج 10، ص 299 / مجمعالبحرین، ج 3، ص 441
55ـ مأخذ این بحث معارف قرآن، استاد محمد تقى مصباح یزدى، ص 431 ـ 34 با تلخیص است.
56ـ «بعثت» و «نبوت» نیز از مبانى انگیزش از دیدگاه اسلام محسوب مىشود. به علاوه، انبیا علیهمالسلام در برانگیختن انگیزهها نیز نقش شگرفى ایفا مىکنند و اصولاً بر اساس مستندات قرآنى و روایى، شکوفایى و رشد فطرت خداجویى انسان، هدف اساسى بعثت و وظیفه مهم پیامبران الهى علیهمالسلام شمرده مىشود.
57ـ شیخ صدوق، علل الشرایع، منشورات المکتبة الحیدریة 1385 ق.، ج 1، باب 6، ص 4
58ـ مرتضى مطهرى، مجموعه آثار، چاپ پنجم، صدرا، 1373، ج 3، ص 515
59ـ محمد تقى جعفرى، «یک بحث بنیادین در ریشههاى انگیزش براى فعالیتهاى مدیریت در جامعه اسلامى ونقد نظریه انگیزش در دوران معاصر»، ر.ک: نگرشى بر مدیریت در اسلام، مجموعه مقالات، ص172.
60ـ به نظر مىرسد هم علوم انسانى رایج از بیان و پاسخگویى به نیازهاى واقعى انسان عاجزند و هم مکتبها و مسلکها و دینها و آیینها ناتوانى خود را نشان دادهاند و تنها دین اسلام است که این توان را داراست.
61ـ مرتضى مطهرى، سیرى در سیره نبوى، ص 20
62ـ مرتضى مطهرى، مجموعه آثار، ج 3، ص 385
63ـ محمدتقى فلسفى، کودک از نظر وراثت و تربیت، چاپ دوازدهم، تهران، هیأت نشر معارف اسلامى، 1362، ص 300
64ـ محمد تقى مصباح یزدى، معارف قرآن، قم، انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى رحمهالله ، 1376، ص 422ـ423 / همو، انسانشناسى، همان جا، ص 113 ـ 114
65ـ مجموعه آثار، ج 3، ص 183
66ـ مأخذ دستهبندىهاى سوم تا نهم: محمد تقى مصباح، معارف قرآن، ص 429 ـ 430 و همو، انسانشناسى، ص 114
67ـ ناصر مکارم شیرازى، «ویژگىهاى مدیریت اسلامى» ر.ک به: نگرشى بر مدیریت در اسلام، مجموعه مقالات، ص 93
68ـ مجموعه آثار، ج 3، ص 490، اقتباس و ج 2، ص 275
69ـ مجموعه آثار، ج 3، ص 491
70ـ البته فیلسوفان نیز هنگامى مىتوانند تفکرى را عرضهکنندکه با تکیه بر وحى و یا فطرت سلیم بشرى باشد.
71ـ همان، ج 2، ص 24
72ـ مجموعه آثار، ج 2، ص 275 ـ 277 و ج 3، ص 492 ـ 499، که در بخش «خیر و فضیلت» با اضافاتى از دیگر منابع همراه است.
73ـ عوالى اللئالى، ج 4، ص 132
74ـ از مرحله واقعى این گرایش، گاه به «حس خداجویى»، «انگیزه کمالمطلق طلبى»، «خدادوستى»، و یا «حبّ الهى» تعبیر مىشود. درباره این گرایش، در صفحات بعد توضیحات بیشتر خواهد آمد.
75ـ ر.ک به: مجموعه آثار، ج 3، ص 504 ـ 508 و نیز اسفار، ج 3، ص 142 و 571.
76ـ اسفار، ج 3، ص 136
77ـ امام خمینى، چهل حدیث، 157 ـ 158
78ـ مجموعه آثار، ج 3، ص 501 ـ 510 / محمدتقى مصباح، پیشنیازها، ص 105
79ـ مطالبى که ذیل این عنوان آمده، خلاصهاى گزارشگونه از طرح مذکور است که در جلد دوم کتاب اخلاق در قرآن اثر استاد آیة اللّه مصباح یزدى، آمده است.
80ـ محمد تقى مصباح، معارف قرآن، همان، ص 428
81ـ همو، اخلاق در قرآن، تحقیق و نگارش محمد حسین اسکندرى، انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى رحمهالله ، 1376، ج 2، ص 71 ـ 72
82ـ نهج البلاغه، حکمت 105
83ـ همان، چ دهم، ترجمهوشرح زیر نظر آیةالله ناصرمکارمشیرازى، به قلممحمدجعفر امامىومحمدرضا آشتیانى، نشر مدرسه امام على بن ابىطالب علیهالسلام ، 1375، ج 3، ص 261، قصار 108